Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
2008-ban jöttünk Münchenbe mert férjemmel mindkettőnknek letárgyalt, aláírt munkaszerződésünk volt megbízható német cégekhez. A nyelvtudás semmi gondot nem jelentett, mert az a napi munkánkh - Németország magazin
részletek »

Albérlet Németországban

A Németország Tuti Magazin segítséget szeretne nyújtani az ország jobb megismeréséhez, bemutatásához. A munkavállalás lehetőségeiről, az állampolgárság megszerzésének módjáról, vállalkozás indításáról, azaz, hírek, cikkek, tudnivalók Németországról.
Németország magazin
Itt vagy: Németország magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Albérlet Németországban
Albérlet Németországban
A müncheni lakáspiac minden képzeletet felülmúl
2008-ban jöttünk Münchenbe mert férjemmel mindkettőnknek letárgyalt, aláírt munkaszerződésünk volt megbízható német cégekhez. A nyelvtudás semmi gondot nem jelentett, mert az a napi munkánkhoz korábban is hozzátartozott. Előtte már éltünk más országokban is mert a munkánk ezt kívánta. Ilyen tapasztalatokkal kell azt mondanom, hogy soha. sehol olyan nehézségekkel nem találkoztunk a lakásbérlés terén mint Münchenben.
Hiába választottuk ki a nekünk megfelelő nagyságú és áru lakásokat, hiába töltöttünk ki minden adatot a Selbstauskunft nevü förtelmes kérdőíven, hiába gyűrtük le undorunkat és adtuk meg legintimebb pénzügyi adatainkat vadidegen lakástulajdonosoknak és semmirekellő ingatlanosoknak, hiába volt meg a müncheni cég munkaadói igazolása, a dolog csak nem jött össze. Végül Münchenen kívül, egy ingatlanos közreműkődésével találtunk egy nem túl jó lakást, amiben a látogatásunkkor teljes lakásfelújítás folyt, tehát senki nem tudta, milyen lesz, amikor kész lesz, ezért nem volt még tolongás érte. Iskola, tömegközlekedés, üzletek: mind messze. Ára a müncheni piacnak megfelelő. Plusz természetesen 3 havi kaució és 2 havi provízió. Ott laktunk 2 évig, majd továbbléptünk.

Mindezek alapján a tapasztalataim, hogy München nem Németország egyik nagyvárosa, München az a város, ahová a legtöbben vágyakoznak. Münchent évtizedek óta valamiféle mítosz övezi; ha a másutt lakó németeket megkérdezik, ők is gyakran azt mondják: Münchenbe szívesen költöznének.

A müncheni lakáspiac minden képzeletet felülmúlóan deformált (szinte teljesen a lakástulajdonosok piaca), és aránytalanul drága. München korántsem olyan remek város, mint amennyire drága.
Hirdetés

Münchenben van két hatalmas és nagyon jó hírű egyetem és több főiskola, ahová összesen 100.000 diák jár. Ők nyilvánvalóan az újonnan bevándorló külföldiek versenytársai a kislakások bérlati piacán, viszont hatalmas előnnyel indulnak: sok diákért szülei fizetési kezességet vállalnak, plusz a tulajok egy része szereti a diákokat, mert minden év végén elmennek, akkor pedig a tulaj az új bérlőtől évente egyre magasabb összeget kérhet.

Ha valaki mégis Münchenbe jön, kezdettől fogva számoljon az alábbi lehetőségekkel:
  • Lehet, hogy csak Münchenen kivül fog lakást találni.
  • Lehet hogy nem kapok lakást csak egy szobát és idegenekkel fogok egy lakásban élni.
  • A lakások 95%-ban nem bútorozottak, sokszor még konyhabútor sincs, vagy ha van, azt lehet, hogy külön ki kell fizetni.
  • Az első körben teljesen felesleges bizonyos városrészeket kinézni, az ember hamar rájön, hogy oda kell költöznie, ahol kiadnak neki lakást. Vígasz, hogy a müncheni tömegközlekedés nagyon jól szervezett (viszont piszok drága).


Bármerre, bárhol kezdek el müncheni lakást keresni, rengeteg hirdetést fogok találni. Ez sokakban azt a benyomást kelti, hogy akkor nem lesz gond, kiválasztok egyet és kiveszem. A tapasztalatom pont az ellenkezőjét mutatja. Ha tetszik, ha ki tudod fizetni, ha a tulaj szóba áll veled, ha esetleg szóban még meg is ígéri, hogy tiéd lehet a lakás - még mindig ne bízz benne. A tulajdonosok legtöbbje egyszerre több érdeklődővel is tárgyal és a végén dönt. Sajnos az adott szóban nem (mindig) lehet megbízni.

Készülj fel arra, hogy a jobb lakásokat egyszerre több érdeklődőnek mutatják meg. Sokszor szó szerint tömeg van a lakásban. Ez nagyon idegesítő mert látod, hogy mekkora a konkurrencia és mindenki gazdagabbnak néz ki, mint te.

A három havi kauciót (ennyi a maximum amit a német szabályok megengednek) gyakorlatilag mindenhol kérik. Gondolkozz el a kaucióbiztosítás lehetőségén, ha a tulaj belemegy. Bár lehet, hogy ezzel saját esélyeidet rontod, mert a letétbe helyezett kp-t azért jobban szeretik.

Ha ingatlanossal állsz szóba, az 2,38 havi bérleti díjért tartja a markát, akkor is, ha 10 percet dolgozott az érdekedben. Sőt, leginkább nem a te érdekedben dolgozik, hanem a tulajdonoséban, viszont egyedül te állod a költséget.

Szóval, nem egyszerű dolog az albérlet Németországban de nem is lehetetlen.
Sok sikert!
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Németország, albérlet, ingatlan, München
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-11-26 09:26:45
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü